Фінансова грамотність учнів середніх шкіл України

Навчання учнів фінансової грамотності є невід’ємною складовою суспільно корисної соціальної політики у системі освіти. Завдяки фінансовій грамотності людина набуває готовності життя у суспільстві. Вміння заробляти без уміння витрачати і заощаджувати, а одним словом керувати фінансами призводить до бідності людей. Вміння складання і дотримання власного і родинного кошторису є базовим умінням, яке має виробитися у учнів на основі знання принципів управління заробленими коштами. Наступним уміння є віднайдення додаткових джерел надходження фінансів – складання бізнес-планів, або схем кар’єрного зростання в залежності від вибору людиною шляху поліпшення свого матеріального становища.

Головний принцип складання кошторису полягає у розподілені зароблених коштів таким чином, щоб була можливість хоч потрошку заощаджувати і у такий спосіб створювати пасивний дохід, наприклад, відсотки з банківського депозиту. Іншим принципом є можливість створення власного підприємництва на базі здобутого фаху, що передбачає необхідність уміння складання бізнес-плану з урахуванням усіх вигод і небезпек тієї чи іншої діяльності. Чим більше варіантів буде розглянуто тим краще для учня, бо тим більш грамотним він стане у наслідок вивчення цього курсу, що і є митою запровадження фінансової грамотності як навчальної дисципліни у середні школи України.

Важливо усвідомлювати, що підґрунтям фінансової грамотності виступає мудра благо чинність, яка ґрунтується на принципі того, що мінімум 10% наших статків беззаперечно належать Богові. Без реалізації цього духовного закону не можна вести мову про забезпечення свого добробуту, а справжня любов до Творця штовхає нас і до здійснення пожертвувань спрямованих на поширення Євангелії. Слід зауважити, що фінансовий аспект Завіту є лише відносно незначною частиною всієї Угоди запропонованої Богом людині. Нажаль, для багатьох людей саме фінанси стають каменем спотикання щодо укладення і дотримання угоди з Богом. Ми дізнаємося про це зі слів самого Сина Божого Ісуса Христа (Євангелія від Матвія 23:23).

Суть Завіту коротко можна сформулювати так: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне.  Хто вірує в Нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той вже засуджений, що не повірив в Ім’я Однородженого Сина Божого.(Євангелія від Івана 3:16, 18)». При цьому для повноти розуміння ситуації необхідно вивчити весь Завіт як юридичний документ, щоб могти скористатися його перевагами у всій повноті і не постраждати від свого невігластва. Щоправда кожна людина має вибір: вивчати чи не вивчати, укладати чи не укладати, дотримуватися чи не дотримуватися Завіту з Богом, але грамотність основується на обізнаності, а тому я закликаю всіх людей стати обізнаними незалежно від віку, статі, майнового становища і соціального статусу.