Дипломи і реформа фахової освіти в Україні

Дипломи молодшого спеціаліста, спеціаліста, бакалавра, магістра видаються випускникам українських навчальних закладів, але лишається незрозумілою принципова відмінність між дипломами молодшого спеціаліста і бакалавра та спеціаліста і магістра. Логічніше було би відмовитися від однієї з цих пар, наприклад, скасувати дипломи молодшого спеціаліста і спеціаліста, роз приділивши дипломи бакалавра і магістра за принципом середні спеціальні навчальні заклади – коледжі видають дипломи бакалавра, а вузи дипломи магістра своїм випускникам. При цьому рівень підготовки фахівців у коледжах можна підтягнути до рівні вузів і дозволити випускникам коледжів вступати до магістратури, зберігши диплом бакалавра як свідчення базової вищої освіти і, встановивши термін навчання у магістратурі – два роки.

Це спрощення механізму здобуття фаху буде ефективне за умови запровадження професійної орієнтації і навчання фінансової грамотності у системі здобуття середньої освіти завдяки переоцінці фахової підготовки як соціальної активності суспільства і прояву справжнього патерналізму держави. Щоправда ці процеси можуть запустити механізм поліпшення якості фахової і вищої освіти в Україні шляхом зростання вимог до практичної підготовки фахівців. Це призведе до необхідності змін у навчальні програми аналогічні до програм середніх шкіл стосовно створення світу і людини Богом, а також докорінної перебудови методики викладання фахових і загальноосвітніх дисциплін.

Отже політична воля у наведенні ладу з кваліфікаційними рівнями і призначенні одного диплому про середню спеціальну освіту, наприклад, диплому бакалавра і одного диплому про вищу освіту, наприклад, диплому магістра це шлях до забезпечення повноцінності системи фахової підготовки громадян України. У такому випадку професійні ліцеї можуть видавати, наприклад, сертифікати про фахову підготовку своїх випускників, які засвідчують здобуття конкретного фаху і можливість виконувати функціональні обов’язки фахівця, а також підстави роботодавцю наймати носія цього фаху, засвідченого сертифікатом на роботу за його фахом. Останнє стає можливим лише завдяки швидкому зростанню виробництва у різноманітних галузях народного господарства.