Підготовка учителів етики

Важлива справа морального виховання підростаючого покоління українського суспільства можна довірити виключно професіоналам високого ґатунку, здатним як на теоретичному так і практичному рівні навчати школярів основам, азам і вищим рівням ефективної особистої і суспільної моралі. Підготовку фахівців цього профілю можна здійснювати на базі філософських факультетів класичних і педагогічних університетів. З одного боку випускники цих підрозділів вишів матимуть фахове застосування, а з іншого сама філософія зможе набути практичного застосування. Щоправда підготовка вчителів етики має відбуватися відповідно до змісту цього предмету, тобто на філософських факультетів необхідно ввести детальне вивчення Біблії з позиції засвоєння і практичного застосування життєвих принципів висвітлених у Слові Божому.

Поруч із цим фахівці підготовлені за цією схемою цілком сміливо можуть викладати порівняльне релігієзнавство, що також може слугувати виправданням функціонування філософських факультетів ВНЗ України. Молоді фахівці не повинні бути теологами, а лише добре обізнаними з Біблією практиками християнського способу життя. Лицеміри, які на уроці читають з учнями Біблію, а на перерві курять чи на свято вживають алкоголь, сваряться зі своїми рідними, або ведуть загалом аморальний спосіб життя не підходять для виконання обов’язків учителя етики чи порівняльного релігієзнавства. Вчитель не може дозволити собі виправдання на зразок: «Вибач, Петрику (Оленко), я не на роботі». Подвійне життя недопустиме для педагога, бо це спосіб життя впливу підростаюче покоління, яке повинно бути виховано у щирості.

Покоління виховане у щирості переможе корупцію саме завдяки внутрішньо високому рівню особистої і суспільної моралі з абсолютним джерелом. Цих людей буде надзвичайно важко майже не можливо ввести в оману через те, що притаманна їм система цінностей не буде орієнтованою виключно на здобування матеріальних благ чи пошук фізіологічних задоволень. Досягнути цієї високої мети можна лише за умови високоякісної фахової і морально-етичної підготовки учителів етики, які були б ідеальним прикладом для наслідування для своїх учнів, а також оточуючих. Українці завдяки цьому стануть однією з найрозвиненіших політичних націй світу. Це станеться у той час коли педагогіка перетвориться на чинник утворення системи суспільних відносин, а зазначені стандарти моралі поширяться на всіх професійних педагогів., а через них і на все суспільство.