Інформаційна політика України

Ми час від часу чуємо від експертів і громадських діячів, які виступають по телебаченню думку про необхідність вироблення якісної державної інформаційної політики. З цим дуже важко не погодитися, особливо за умов відкритої агресії РФ проти України. На мій погляд, ця політика мала би бути максимально простою і спрямованою на досягнення трьох основних цілей: консолідацію українського суспільства, створення якісного образу України у світі і відкриття очей росіянам на політику їх держави щодо нашої держави, а також прямі наслідки такої політики для пересічних громадян РФ і всього її населення.

У Росії реалізацією інформаційної політики займається ФСБ, а в Україні громадські активісти, яким допомагають речники РНБО і штабу АТО, проте як бачимо зусиль громадськості та офіційних осіб вистачає лише для здійснення ефективної оборони, а як відомо для досягнення перемоги необхідно йти у наступ. Саме з цієї причини нам просто необхідно сформулювати, розвивати і транслювати три основні послання: для українців, для світу і для росіян. Перший повинен забезпечувати українське суспільство уявленням про себе свої одвічні і нові цінності, зокрема необхідність збереження незалежності і розбудови нової держави на базі реалізації принципів громадянського суспільства, яке і так самостійно функціонує паралельно з державою.

Щодо російсько-українського конфлікту, то ми захищаємося від агресивного сусіда, який зазіхає на наш суверенітет. Для світу – ми носії і втілювачі у життя демократичних цінностей, на які зазіхає керівництво РФ, яке схоже втратило відчуття реальності. Ми захищаємо як свій власний суверенітет, так і безпеку цивілізованого світу від неадекватної геополітики московського Кремля. Для росіян – ми не хочемо з вами воювати, ми прагнемо миру і добросусідства, проте ваші керівники ведуть війну проти нас, чи це ви ведете цю війну? Якщо ви, тобто російський народ, то зупиніться, бо ми так просто не віддамо своєї незалежності і захищатимемо її ціною вашого і власного життя, будемо гинути за неї і забирати вас з собою. Якщо це лише ваша влада, то зупиніть її, бо вона заплатить за свої амбіції сотнями і тисячами життів ваших вояків, які загинуть не за що, намагаючись зробити нас знову рабами. До речі це реальний шлях до вашої свободи від вашої корумпованої і жорстокої, а також божевільної влади. Скористайтеся цим шансом шановні росіяни.

Нам лише залишилося оформити ці послання, наповнити їх інформаційно-аналітичним змістом, який відповідає дійсності, і транслювати ці послання всіма можливими способами. Саме це приведе нас до перемоги у інформаційно-ідеологічній війні, що є запорукою перемоги у сучасній гібридній війні.