Чого Росія хоче від. України?

Є три виміри російських прагнень щодо України: економічний, геополітичний і соціокультурний. Розгляньмо всі три по черзі.

З економічної точки зору РФ потребує споживача своїх дорогих природних ресурсів, наприклад, $500 за 1000 м3 природного газу для початку кремель цілком влаштує, і постачальника дешевих продуктів харчування та напівфабрикатів для промисловості. Чим і викликані торгівельні війни РФ – Україна 2000-х – 2010-х рр. Байки про партнерство і співробітнецтво завуальовують експлуатацію і прагнення консервації наявного стану речей. Російська верхівнка зацікавлена у бідності пересічних українців і їх переконаності у економічній залежності України від Росії. Проросійська влада в Україні впринципі залюбки реалізувала проект мвоїх московських патронів і гальмувала модернізацію української економіки.

Геополітичний вимір російських бажань окреслюється у продовженні Україною зовнішньої політики Росії. У першу чергу мова йде про «позаблоковий» статус України у поєднанні з інтеграцією нашої держави до митного союзу. Варто згадати й про розміщення на тереторії України військово-морської бази РФ. Реакцією на загрозу її втрати після «революції гідності» стала анексія Криму. Проект «Новоросія» розпочатий Російською імперією іще наприкінці XVIII ст. з тріском провалюється у нас на очах, оскільки українці виявили і продовжують виявляти та відстоювати бажання житии у незалежній Україні, а не російській колонії чи напівколонії.

Соціокультурний аспект я б охаректерезував як організацію продовження російського культурного простору в Україні. «Русский мир» тримається на двох умовних стовпах: російськомовності і православності, якщо з першим питанням українці хоч потехеньку розбераються, то друге для них залишається незрозумілим. Українці чомусь вважають світогляд занадто приватною і  другорядною справою їх життя, проте саме він визначає спосіб життя і результат життя.  Тому повноцінний відрив від «Русского мира» можливий лише на світоглядному рівні, що забезпечить економічне і геополітичне звільнення.

Отже мова йде про прагнення кремля за будь-яку ціну забезпечити колоніальне становище України відносно Російської Федерації. Офіційна російська влада за підтримки російського суспільства готова на все що би зберегти свій безроздільний вплив на Україну і звинувачувати у цьому В. Путіна особисто безвідповідально, бо все російське суспільство чи принаймні його більшість прагне тримати Україну у залежності від РФ, яка не дасть розвивати в Україні жодну сферу життя. Повноцінно звільнитися від цієї залежності можна лише, перебудувавши світогляд. Ісус Христос сказав: «і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!» (Євангелія від Івана 8: 32).