Професійна орієнтація учнів середньої школи

У сучасних умовах завищена роль вищої освіти у сфері професійної діяльності громадян України, що не у малій мірі призводить до зростання безробіття і зниження рівня самореалізації особистості. Варто знищити підстави для гонитви за вищою освітою, людей які потім працюють у супермаркетах вантажниками, мерчендайзерами, водіями, продавцями, касирами, або працівниками аналогічних професій закладів харчування, або різноробочими на будівництві чи ринках. Цим можна займатися після закінчення середньої школи, не витрачаючи п’ять років на здобуття вищої освіти. Це можливо за умови усвідомлення, що ці спеціальності не менш престижні ніж, наприклад, інженер, або програміст, або менеджер і маркетолог.

Вирішити цю проблему може професійна орієнтація учнів середніх шкіл, яка покликана надати практичності знанням, умінням і навичкам учнів, зорієнтувавши їх у їхніх можливостях і надавши допомогу у виборі професії. Найвагомішу роль у цьому процесі повинно відігравати трудове навчання, на уроках якого учні здобувають практичні навички виробничих професій на сучасному рівні, маючи змогу опанувати деякі спеціальності, наприклад, дівчатка могли б освоювати шиття одягу, кулінарію на професійному рівні, а хлопці навички вантажників, столярів, слюсарів на високому рівні, що дає людині впевненість у тому, що вона набула відповідні уміння і навички і зможе їх застосувати на практиці.

Важливу роль у професійній орієнтації школярів відіграють уроки інформатики, яку можна викладати з 5-го по випускний класи, перетворюючи школяра на впевненого користувача ПК із базовими уміннями програміста. Власне можна зробити все необхідне для опанування учнями комп’ютерних програм знання, яких найчастіше вимагають роботодавці. Це сприятиме розширенню спектра вакансій, які не потребують вищої освіти і спрощуватиме вибір професії випускниками середніх шкіл. Не слід забувати про підвищення рівня якості викладання іноземних мов як чинника професійної орієнтації, який також не в останню чергу привертає увагу роботодавців. Зростання обізнаності школярів з законодавством нашої вітчизни також значно сприятиме їх фаховому самовизначенню.

Налагодження значно більш ефективної системи фізичного виховання і функціонування спортивних секцій сприятиме відбору професійних спортсменів, військових і правоохоронців. Фізично треновані люди навіть наділені досить посередніми інтелектуальними здібностями можуть знайти себе у роботі у силових структурах, приватних охоронних організаціях, отримавши відповідну додаткову підготовку. Крім того фізичне виховання просто мусить ґрунтуватися на привчанні учнів до ведення здорового способу життя, дисциплінованості і витривалості, що також вельми цінується сучасними роботодавцями за умов наявного на наш час рівня тютюнової і алкогольної залежності серед працюючого населення.

Не слід забувати про можливість використання учбово-виробничих комбінатів для професійної орієнтації учнів середніх шкіл. Отримання, наприклад, водійського посвідчення забезпечує людину можливістю працювати водієм, або керувати власним транспортним засобом у поєднанні з гарною спортивною формою і навичками рукопашного бою, здобутими у спортивній секції, водій-охоронник, військовослужбовець-контрактник, таксист. На цих комбінатах можна здобувати професії автослюсаря, повара, швачки, або оператора ПК, найголовніше щоб це відбувалося на сучасній техніці і за сучасними методами роботи. Це створювало б умови для проведення «Ярмарків вакансій» серед випускників середніх шкіл, які пройшли підготовку на учбово-виробничих комбінатах і спонукало б частину випускників до здобуття фаху у закладах середньої спеціальної освіти, що також забезпечувало б їх успішне працевлаштування, а здобуття вищої освіти стане лише одним із багатьох шляхів самореалізації особистості.